Mapa del dia: "Monde connu des Grecs avant Alexandre."


Font: http://www.oldmapsonline.org/


Es una de les primeres entrades que trobarem si ens centrem a Europa. Es un mapa de l'any 1834 fet per Vivien de Sant Martin dins d'un atles de geografia. Si voleu veure més detalls podeu anar a la pàgina web citada.

Mapa del dia:"Mapa d'Europa i el Mediterrani"


Font: Atles Català de 1375, d'Abraham Cresques, cartògraf jueu mallorquí del segle XIV. Guardat a la Bibliothèque National de París.


Un resum de les entrades setmanals de Geoinquiets, amb comentari inicial setmana 24- 29 de març

*Comentari inicial a càrrec de Joaquim Calafí*:

Publiquem una nova entrada on hem agregat tots els enllaços de la llista de correu de Geoinquiets.cat. Aquesta setmana aprofitem el comentari setmanal per recordar-vos que el 3 d'abril es celebrarà una Jornada de "Nous sistemes satèl·lits d'alta resolució" a l'ICGC.



L'Ordnance Survey publica els fulls d'estil de les seves dades per Qgis

Un joc geogràfic per posar 80 països del món al seu lloc

Quines són les habilitats necessàries en un analista GIS?

Exploració marítima a vela, per anys i per països

Els mapes del món en una exposició de la National Library of Australia

La col·lecció Leventhal de mapes antics de la biblioteca pública de Boston

Un captcha basat en OSM per ajudar a corregir els mapes

Mapes polítics europeus nous, ben nous...


Com posar ombres i color a un relleu amb eines obertes

Atles de la contaminació lumínica, per un cel fosc de nit

Distribució relativa de les orientacions de les carreteres a nivell
municipial

Constribuïr el directori global d'adreces de tot el món, en obert i col·laborativament

Projecte artístic del mapa del metro de Paris on totes les estacions tenen
nom de dona

Les notícies de l'Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya, en un mapa

Cinc mapes diferents de Dublin

Com fer un mapa d'intervals amb Fusion Tables

L'exèrcit americà compra geoinformació de zones fosques

Rutes aèries interiors dels USA mostrades amb D3

Passa a tots els projectes: el nou programador és més bo que l'anterior? Nahhh...

Com escollir colors per als teus mapes coroplètics

un mapa d'0feretes laborals

Distribució de les poblacions de castors a Europa

Els estats USA segons la darrera vegada del nivell més alt de població

Distribució de l'orientació dels carrers de Barcelona basat en OSM

Cobertura mundial de totes les imatges de satèl·lit capturades

Molt intereressant taller de MapProxy de @vehrka i @xurxosanz a #siglibre8

Digital Approaches to Cartographic Heritage, 9th international workshop, Budapest 4-5 september 2014

Online-convert és un servei web que converteix tot tipus d’arxiu a gairebé qualsevol format de manera ràpida i senzilla, i sense necessitat d’instal·lar cap programari

Eina de composició 3D fotorealista per usuaris no professionals

Plataforma de webmapping de codi obert

L'esllavissada de fang de Washington en un interactiu mapa/imatge

Mapamundi dels conflictes territorials actuals

Mapa dibuixat de Nova Zelanda per a fer turisme

Jornada de "Nous sistemes satèl·lits d'alta resolució" a l'ICGC el 3 d'abril

Catalonia Highlights, imatges del patrimoni a Street View
que n'hi ha un parell mal posats!

Mapa del dia:"Ebola mapping in Guinea: Humanitarian OpenStreetMap Team"


Font: http://www.oldmapsonline.org/


En el següent mapa es poden veure els esforços que s'estan fent, per tal de combatre el virus Ebola, ajudats per l'equip humanitari de OSM (https://www.mapbox.com/blog/osm-ebola-mapping/). Es fa per ajudar a ser més efectius a metges sense fronteres i altres organismes que lluiten a l'Àfrica contra aquesta malaltia.



Persones SIG: Lluís Vicens

Lluís Vicens treballa al Servei de SIG i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona. Amb una peu a la docència i un peu als projectes tècnics, és el coordinador de les Jornades de SIG Lliure de Girona. Apassionat de la lectura, de la fotografia i del futbol. Del Barça. De la televisió, trobo a faltar programes com l'Hora del Lector, on es podia parlar assossegadament (i amb passió), sense crits, i poder escoltar...


Quina va ser la teva primera feina?
Un estiu, no recordo de quin any, d'ajudant de cuina en un càmping a Esponellà. Res massa geogràfic, certament. La primera feina relacionada amb el món geo, va ser la digitalització del PGOU dels municipis consorciats a AlbaTer. Aleshores, era becari del Departament de Geografia de la UdG.

A què et dediques actualment?
Entre altres històries, podríem dir que em dedico a la docència (presencial i online) i als projectes tècnics que duem a terme des del SIGTE.

En quina localitat treballes habitualment?
Girona

Quantes hores diàries passes a l'oficina?
Entre 7 i 8, depenent del dia...

De quina decisió del passat et penedeixes?
No m'hi paro gaire a pensar, la veritat. El fet, fet està. Prefereixo mirar endavant i aprendre dels errors, que no necessàriament vol dir penedir-me'n.

iPhone, Android, BlackBerry?
Ara com ara, Android

ESRI, Intergraph o OpenSource?
Software lliure, sens dubte, especialment en el camp de la docència. Crec que formar alumnes (futurs professionals) utilitzant eines lliures, fa que aquests quan surtin al mercat laboral, tinguin una mirada més àmplia i complerta sobre les eines SIG que estan a la seva disposició. No tots els camins duen a ESRI o Intergraph. El camp del software lliure geospacial, és avui dia, prou madur i confiable per a estar plenament present al mercat.

Que utilitzes més el PC, el portàtil o el tablet
PC i portàtil, depenent del lloc i del moment.

Serveixen d'alguna cosa les trobades del sector TIG?
N'estic convençut, d'altra manera no s'entendria que des del SIGTE, organitzéssim una trobada com ho són les Jornades de SIG Lliure, malgrat les dificultats econòmiques i logístiques que això implica. Quan reuneixes en un mateix espai gent amb ganes de compartir, sempre pot sorgir alguna cosa de profit. Aquesta és una de les grandeses, per exemple, del software lliure.

Que vas estudiar? I de què t'ha servit?
Geografia. Personalment estudiar Geografia m'ha enriquit, m'ha ajudat  a veure totes les petites coses que conformen el món, d'una manera més holística, més interrelacionada. És una gran motxilla que sempre més va amb tu. I ho tornaria a fer!

Quina és la inversió en software, hardware o cartografia més gran que has fet mai?
En l'àmbit personal, quantitats un punt irrisòries. Res massa important més enllà d'un portàtil o d'una impressora. Pel que fa al software, pràcticament tot el software lliure és gratuït. En l'àmbit professional, no n'estic al cas, doncs aquesta dada no cau dins el meu àmbit de decisió ni control. Si necessito quelcom, ho demano i espero a veure què passa.

Tens algun ídol en el sector TIG?
No tinc ídols. Tinc gent a la qual respecto molt i per diversos motius (des d'en Victor Olaya fins a en Frank Warmerdam), però de cap manera els contemplo com a ídols.

Cada quant compres mapes? i cartografia digital?
Cartografia digital, la veritat és que no en compro. Per a la docència utilitzo bé dades lliures (tipus OSM), bé dades de l'ICGC (qualsevol dels seus productes). Pel que fa als mapes, els darrers que he comprat, sovint són guies de muntanya, d'excursions... M'agraden aquest tipus de topogràfics.

Quina habilitat és imprescindible en el sector TIG?
Ara mateix, imaginació, suposo. El sector TIG ha evolucionat molt i molt ràpid, i cada vegada el veig com quelcom més transversal, on altres sectors hi tenen també cabuda. Això ha fet que segurament, hi hagi més competència i per tant, és necessari una major dosi d'imaginació i innovació per seguir endavant.

Creus que el sector TIG és especial? Perquè?
Perquè la Geografia ho és. Perquè treballem amb la component espacial, amb l'espai, amb mapes i els podem representar de mil maneres. Les TIG són certament molt vistoses i convé seguir explotant aquest vessant més estètic, més artístic, com ho fan per exemple la gent de Mapbox o CartoDB. Fan del mapa, un producte de consum per a tots els públics, i alhora estèticament, bonic. 

Tens alguna mania que no trenquis mai?
En termes generals, tinc poques manies, crec jo. Quan jugava a futbol, tenia manies de vestidor, petits rituals que mai em saltava. Ara mateix, més enllà de la necessitat d'alinear els llibres de la llibreria, poca cosa. És que sóc molt fan dels llibres en paper! Defujo totalment dels llibres digitals.

Creus que la informació Geo ajuda a la vida quotidiana dels ciutadans?
Absolutament. La informació geo s'ha infiltrat gairebé, en tots els àmbits de la nostra vida, del nostre dia a dia, des del primer cop d'ull a la premsa fins a la sortida del cap de setmana.

Que creus que podria fer l'ACTIG i no fa?
ACTIG fa el que pot, i amb la millor de les voluntats, naturalment. Això si, convindrem en el fet que segurament hem de fer més per als socis i per això, lògicament, necessitem que els socis plantegin a l'ACTIG, quines son les seves necessitats com a empresa, administració, o soci individual, i trobar la manera com des d'ACTIG, podem satisfer aquestes necessitats.

Si poguesssis triar, amb qui t'agradaria fer un cafè, amb en Jack Dangermond o amb en Larry Page?
Amb franquesa, ni l'un ni l'altre. Posats a triar, me n'hi aniria amb la Maria Bohigas i l'Emili Manzano, pel mer gust d'escoltar-los, de sentir-los parlar... és tot un plaer!

Persones SIG. Enric Rodellas

Enric Rodellas treballa al Port de Barcelona en qualitat de responsable del Plànol des de l'any 1991 i va acceptar presidir l'ACTIG amb l'esperança de trobar un relleu que tingui més capacitat de donar impuls industrial al sector SIG.

Quina va ser la teva primera feina?
Vaig néixer a pagès. Segar blat, collir patates, arrencar naps, munyir vaques, donar de menjar als porcs, escorxar conills...

A què et dediques actualment?
Gestió de dades territorials i de projectes SIG, al Port de Barelona.

En quina localitat treballes habitualment?
Barcelona

Quantes hores diàries passes a l'oficina?
Vuit.

De quina decisió del passat et penedeixes?
Cada dia m'equivoco. Però no puc estar penedint-me'n.

iPhone, Android, BlackBerry?
Android. Google juga amb les cartes sobre la taula. Potser les té marcades, però posa a la vista el tauler de joc.

ESRI, Intergraph o OpenSource?
Una mica de tot. En els SIG Desktop, els programaris comercials porten molt avantatge, encara. En els servidors, els sistemes opensource són els primers en implementar els estandards. Amb el cor, trio Miramon. Estic impressionat amb Manifold.net. Maleeixo la pèrdua de visió de Smallworld.

Que utilitzes més el PC, el portàtil o el tablet
El PC.

Serveixen d'alguna cosa les trobades del sector TIG?
Crec que sí. Jo aprenc molt. Hi ha gent molt bona, que sinó fos per aquestes trobades, no coneixeria.

Que vas estudiar? I de què t'ha servit?
Geografia. Per trobar feina i passar-m'ho bé alhora.

Quina és la inversió en software, hardware o cartografia més gran que has fet mai?
Recordo la captura de cartografia inicial. També en projectes tecnològics, per exemple, la primera web del Port.

Tens algun ídol en el sector TIG?
Xavier Pons per la ciència que hi posa en allò que fa, Jordi Guimet per la visió i lideratge en els projectes, M. Goodchild per haver ordenat les bases científiques del SIG i Michael Gould com predicador SIG i promotor del SIG en molts àmbits a Espanya i Europa. I en general, a Catalunya, tots els centres universitaris que, amb poc suport institucional, van formant uns especialistes, que hauran de trobar la feina fora. Una altres herois, aquests.

Cada quan compres mapes? i cartografia digital?
Mapa de paper quan he de viatjar. Cartografia digital poc. Aixecaments topogràfics per a l'àmbit del port i cartografia mundial per a projectes del «hinterland» i «foreland».

Quina habilitat és imprescindible en el sector TIG?
Visió i perseverança. I molta tecnologia.

Creus que el sector TIG és especial? Perquè?
Si. El seu valor està en una combinació especial entre les dades i la tecnologia. Vull dir: En el SIG hi posem molta tecnologia. Però aquesta tecnologia sols té sentit si hi ha dades i són de qualitat.

Tens alguna mania que no trenquis mai?
No en soc conscient.

Creus que la informació Geo ajuda a la vida quotidiana dels ciutadans?
Sí. Està pertot. I en fem ús sense ser-ne conscients.

Que creus que podria fer l'ACTIG i no fa?
Dues coses. Una la que fan els Geoinquiets molt bé: sembrar i mostrar projectes Geo. Ajudar a posar en valor el sector industrial SIG de Catalunya. ACTIG fa el que pot, però no és suficient.

Si poguesssis triar, amb qui t'agradaria fer un cafè, amb en Jack Dangermond o amb en Larry Page?
Amb la dona del Jack  Dangermond, i també en Jack. Han fet un imperi industrial del sector SIG, que porta ja uns 30 anys d'existència.


Mapa del dia: "www.historiadebarcelona.org"

Fotografies, i mapes, de Barcelona, de tots els temps organitzades per data i lloc. Si en teniu les podeu enviar a www.historiadebarcelona.org, i després les podreu consultar.


Mapa del dia: "Dedicat al "Sig Libre de Girona"


Font: Kryptonite,2006, Mark Bradford




Un resum de les entrades setmanals de Geoinquiets, amb comentari inicial setmana 17- 23 de març

*Comentari inicial a càrrec de Joaquim Calafí*:

Publiquem una nova entrada on hem agregat tots els enllaços de la llista de correu de Geoinquiets.cat. Aquesta setmana aprofitem el comentari setmanal per recordar-vos que equesta setmanaconto. en les notls events de la VIII jordnada de Sig LLiure a GIrona. en a partir de dimecres comencen els events de la VIII Jornades de Sig Lliure a GIrona. Aquesta setmana continuen les notícies de boundlessgeo.  

Mapes dibuixats, creativitat artística vs. precisió cartogràfica

Un WCS modificat combinat amb un WMS per generar mapes 3D amb WebGL

Visualització 3D amb arbres i tot, des de Qgis

Un mapa antic de França representada com un vaixell

Una instància local operativa de GeoCloud en una imatge per màquines virtuals

Les baixes durant la marxa russa de Napoleó en una visualització combinada

El redisseny del mapa del parc del Golden Gate

Quins són els límits del mapa?

Efectes de les inundacions del Danubi a Budapest

Utilitzar la paraula "obert" per a rentar la cara dels projectes que no ho SÓN

Especulacions sobre l'origen del nom Oregon

Com fer un mapa animat amb CartoDB i Torque

Imatges antigues i modernes de satèl·lit combinades i explicades

El pol nord de la Lluna en un mosaic gegant de 2m per pixel

Recepta experimental per servir mapes vector als navegadors

Sistema operatiu de codi obert per a robots

Distribució geogràfica de les cadenes de cafeteries als USA

Els mapes són un contingut molt viral a la xarxa

Els diferents actors en el món dels mapes de gran consum

L'àrea de cerca de l'avió perdut, en context

La carta marina i del nord d'Europa de 1539 que Olaus Magnus (1490 - 1557)va trigar 12 anys a acabar

Geo per tots, els 70 laboratoris ICA-OSGeo arreu del món

Suport per GeoJSON afegit a la API de Google Maps

Atles d'activitat sísmica a Islàndia

L'atles de la impressió en paper entre 1450 i 1500

Atles mundial de conflictes ecològics

Necessari si, però factible? Una discussió al voltant d'un nomenclàtor obrt per UK

Del formulari a la web, recol·lectar dades per mapes instantanis

Croquis: un altre estil per OSM fet amb Tilemill

Mapamundi de la formació/independència de tots els països

Recull de dades geogràfiques descarregables de l'Antàrtida

Una pel·lícula cartogràfica per al cap de setmana