Fa ben pocs dies, la comunitat de desenvolupadors que hi ha al darrere d'aquest projecte de programari lliure, publicava una nova versió del client SIG d'escriptori QGIS: QGIS 2.2 Valmiera.
Si bé aquesta nova versió de QGIS no suposa cap trencament revolucionari ni aporta canvis aparentment massa significatius respecte a la seva versió precedent (2.0 Dufour), segons els seus propis desenvolupadors, si que s'ha posat tot l'èmfasi en polir l'aparença i el rendiment general de QGIS -a la vegada que lògicament, s'han corregit els errors i els "bugs" detectats fins a la data- amb el clar objectiu de fer de QGIS, una eina més potent, més estable, ... a fi de comptes, més confiable.
A banda d'aquesta millora general, d'entre algunes de les millores i noves funcions que aporta aquesta nova versió, podem destacar :
- La possibilitat de mesurar les distancies en milles nàutiques.
- QGIS té amb aquesta nova versió, la capacitat d'exportar les nostres capes vectorials en format DXF (format CAD d'intercanvi).
- Copiar i enganxar una selecció d'entitats vectorials (punts, línies o àrees) com una nova capa vectorial que podem emmagatzemar físicament al nostre disc, o bé com una nova capa temporal que podem optar per emmagatzemar (o no), posteriorment.
- Creació automàtica de polígons interiors (si es manté pressionada la tecla Crtl, en finalitzar el procés de creació del polígon intern, aquest heretarà els atributs del polígon que el conté), en generar un "polígon de tipus anell".
- Possibilitat de rotar els elements residuals (escales gràfiques i numèriques, taules i llegendes, etiquetes i textos,...) de les composicions de mapa de QGIS. En aquesta versió s'ha millorat el comportament i el rendiment de les eines existents al mòdul de composició de mapes, ja de per si, prou potent i interessant.
- QGIS continua permetent l'exportació de les composicions de mapa en format imatge, però ara a més permet que aquestes imatges siguin georreferenciades mitjançant la generació d'un arxiu tipus world file. D'aquesta manera es possibilita la càrrega d'aquesta composició de mapa com si d'una capa raster qualsevol es tractés.
- S'ha continuat la millora i perfeccionament del mòdul habilitat per a la generació d'atles o col·leccions de mapes.
- Pel que fa a les capacitats de simbolització, s'ha dut a terme una intensa tasca per tal de millorar les possibilitats existents: color de farcit dels polígons amb gradient aplicat des del centroide, gradient cònic, radial, lineal,... inversió de les rampes de color, pintar i assignar un color i gruix per al traç intern dels polígons d'una capa, ...
- ...
Aquestes son només algunes de les moltes i variades millores que aquesta nova versió de QGIS en ofereix, i com acostuma a ser habitual en aquests casos, la millor manera de descobrir-les és, sense cap mena de dubte, provar-les. Així doncs, us recomano que us baixeu i instal·leu des del lloc web del projecte, la versió que s'ajusti al vostre sistema operatiu (gnu/linux, windows o mac), i exprimiu al màxim les possibilitats que QGIS ofereix.
Convé destacar també, que QGIS és un software àmpliament escalable doncs les seves funcionalitats de captura i edició de dades, i anàlisi, s'amplien de forma exponencial mitjançant la possibilitat d'instal·lar un nodrit assortiment de plugins o extensions.
A més, la seva integració amb d'altres projectes de software i llibreries geoespacials com GDAL/OGR, GRASS, OTB, SAGA, R, ... fan de QGIS, una eina de treball, realment potent i polivalent.
Lluís Vicens
Algunes referències del projecte:
>> Lloc web de QGIS
>> Lloc web de linfiniti
>> Llista de distribució d'usuaris
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada