15 Fòrum TIG SIG 2016





El Fòrum TIGSIG 2016 d'enguany, tindrà lloc el proper 10 de Novembre de 2016, des de dos quarts de deu del matí fins a les sis de la tarda, a la sala MWC de l’edifici Telefònica de la Plaça Catalunya, a Barcelona.

El tema principal que proposem per aquesta nova edició, és “el SIG al núvol”. Aquest lema, ha de servir per exposar i presentar aplicacions i productes basats en la tecnologia del cloud computing. Volem saber que ens aporta aquesta tecnologia, en el món de la informació geoespaial.

Per aquest motiu, hem convidat al Sr. Jaume Miranda, director ICGC, perquè inauguri aquesta nova edició del 15è Fòrum TIG SIG, i el primer bloc de ponències.

A continuació, dins aquest mateix bloc de ponències plenàries, comptarem amb la participació d'en Toni Pérez de la UOC, que ens parlarà sobre l'estreta relació existent entre el cloud computing i la geoinformació. Per acabar, hem proposat una taula rodona moderada per la Irene Compte, amb el títol «Pros i contres del Cloud», que comptarà amb la participació del Dr. Xavier Pons (Miramon), un representat de l'empresa Carto, un representant de l'empresa ESRI i un representant de l'empresa HEXAGON, tots ells coneixedors sobre les tecnologies cloud en l'àmbit geoespacial.

En el segon bloc de ponències, Telefònica exposarà els seus productes «geo» al núvo,l i tancarem el matí amb una nova taula rodona, moderada pel Sr. Lluís Sanz (Ajuntament de Barcelona), sota el títol «GIS cloud a l’administració», que comptarà amb representants de diverses administracions.

A la tarda, volem proposar-vos realitzar la segona edició de la sessió «BITS de SIG», format de presentacions breus que ja vam utilitzar en la passada edició del Fòrum. La primera experiència va ser un èxit, i en podeu veure les presentacions al canal ACTIG de YouTube. Es tracta, de dur a terme una ronda de breus presentacions d'una durada màxima de 5 minuts i 20 diapositives. Aquesta sessió està oberta a tothom qui vulgui exposar les darreres novetats i treballs en el camp de la geoinformació, en els quals està treballant. Aquestes presentacions, seran enregistrades en vídeo i penjades posteriorment, en el canal ACTIG de YouTube.

Idescat anuncia que posa a la disposició Estadístiques georeferenciades sobre la població de Catalunya Població de Catalunya a 1 de gener de 2014.


Idescat  proporciona un arxiu Zip amb els arxius en format Shapefile, amb les variables sexe, edat, nacionalitat i lloc de naixement, del Registre de població de Catalunya a 1 de gener de 2014, en una quadrícula (grid) multiresolució (de 125 m i 250 m) compatible amb la quadrícula estàndard europea EEA reference grid - European Environment Agency. El Zip també conté un PDF amb la metodologia.


A continuació una mostra de les moltes visualitzacions possibles de la informació.
En aquest cas és la ubicació  dels nens a  Barcelona i entorns (població entre 0 i 15 anys) dins de la EFA grid.



Autopistes en ruta. Nexus Geografics guanya un premi de prestigi del sector del transport.

Una aplicació desenvolupada per Nexus geografics per Abertis Autopistes ha sigut guardonada als premis ITS, concedits pel Fòrum de Noves Tecnologies al Transport.


A continuació us detallem molta més informació sobre aquesta noticia.
Nota de premsa de Nexus geografics. http://www.nexusgeographics.com/ca/app-autopistas-en-ruta-guardonada

 Entrevista a la Sra. Marga Tejedor, Directora de màrqueting de Abertis Autopistes al programa Generació digital de Catalunya Radio.
http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/generacio-digital/per-no-perdres-a-la-carretera/audio/923003/

El vídeo. L’espot publicitari a Youtube.
http://youtu.be/st_h_xe7XjM 


És un clar exemple de sinergia entre empreses catalanes. Abertis Autopistes necessitava desenvolupa una App i va buscar empreses del sector SIG del seu entorn. Mes enllà de Google. S’ha buscat un acord entre partners. que ha permès que cada part aportés el seu coneixement. En aquest cas, Nexus Geografics ha aportat tot el seu coneixement sobre geolocalització i visualització de dades en temps real.
 Una molt bona noticia pel sector  segur que obre noves portes per a buscar col·laboració entre les grans empreses del país i l’ús de la geolocalització.

Joaquim Calafí
ACTIG

42a Trobada de Geoinquiets, dijous 17 de març de 2016: El treball de camp en els mapes excursionistes (@JosepMMusachs). Editorial Alpina.

La xerrada va ser a  càrrec d’en Josep M. Musachs Generó, geògraf de formació, treballa a l'Editorial Alpina des de l'any 1993, on dirigeix el Departament de Cartografia i coordina totes les tasques d'edició, tant de mapes com de guies i llibres. 

L’exposició va versar sobre els elements característics de la cartografia de l’editorial Alpina, acompanyat d’un munt d’anècdotes sobre la producció i el treball de camp necessari per realitzar l’edició de mapes de muntanya.

Els dos elements més destacats dels productes Alpina són la jerarquia de camins i la toponímia.
Els camins tenen una classificació pròpia que ajuda als excursionistes a conèixer les rutes, des dels rastres de corriols fins a a les pistes forestals en desús. I molt d’ells han estat resseguits per col·laboradors de l’editorial. Abans, amb esquema manuals. I ara, l’us del GPS els hi facilita la feina.

L’altre element és el nom dels llocs. La producció de la toponímia es basa en un treball de camp intens per part dels tècnics de l’Alpina. Allà on no arriben troben la col·laboració de gent del territori que els ajuda. En aquest punt es va parlar sobre el conflicte entre la toponímia oficial i la toponímia, potser, més informal, però que s’utilitza de forma corrent en el territori. L’editorial Alpina ha solucionat aquest problema indicant les dues accepcions del topònim: la oficial i la usada en el territori.

L’editorial Alpina és en ella mateixa una marca, que avui qualificaríem de “friendly”. La gent que la utilitza està molt satisfeta. Entre els assistents es  van treure mapes dels anys 60. I es va poder percebre l’admiració entre els usuaris dels mapes de l’Alpina.

La producció principal és el mapa paper. L’editorial, aquest darrers anys ha notat, com la resta del país, els efectes de la crisi i ha passat a vendre, quasi, un terç menys de mapes que fa una dècada. Les incursions en el mon digital van ser diversificades i amb èxit divers. Actualment tenen una estreta relació amb la companyia Compe GPS. No venen versions digitals del seus mapes, a causa de la facilitat de còpia i el pirateig derivat. En aquest punt es va fer una reflexió molt interessant sobre la percepció que els productes digitals són gratuïts en front als productes en suports clàssics. 

També és cert que actualment hi ha una moda sobre les activitats “outdoor" basades en productes tecnològics de geolocalització, amb gps i mapes on line, que es mouen en una altre objectiu. Nomès es vol una línia que seguir a la pantalla.

L’editorial Alpina, actualment te un departament tècnic dimensionat a les seves necessitats i també admet periòdicament becaris del Departament de Geografia de la UB. 

Al final de la trobada es va iniciar un debat molt interessant sobre la possibilitat d’usar els nous recursos tecnològics per a divulgar i difondre la informació de l’editorial. Es va percebre una clara voluntat de col·laborar des dels geoinquiets amb la tradició cartogràfica de muntanya de l’editorial Alpina.

Trobarem una fórmula per fer realitat aquest anhel?

La xerrada es va acabar cap a dos quarts de nou i va continuar amb un sopar, amb bona part dels assistents.

Adjunto informació sobre Editorial Alpina:





nota redactada per  Joaquim Calafí Rius
Diari Ara

Jaume Miranda: “Abans d’ocupar més territori, hem d’aprofitar el que tenim”

Jaume Miranda, director general de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya diu que “aquesta visió catalana de país ocupat, en què l’administració pública té aspectes més negatius que positius, no és veritat i ens està enfonsant”
Diari Ara diumenge 6 de març de 2016